Terug
menu
Mute sound
“BIM gaat in wezen over samenwerken. En daar is élke partij bij gebaat.”
Didier De Reze
Lees het verhaal
Voor A-tract architecture was ONS de eerste ervaring met BIM. Wij zijn een voorstander geworden, maar willen ook nuanceren: “BIM is absoluut de toekomst en heeft alleen maar voordelen”, zegt Didier De Reze. “Maar er moet nog meer consensus komen. België loopt wat achter.” “BIM is in de eerste plaats een attitude, een open aanpak die moet kampen met een oude spanning in onze sector: het historische wantrouwen tussen architect en aannemer. Daarin hebben we nog een belangrijke weg af te leggen.” Maar Didier is positief: “Dat is slechts een kwestie van tijd, we gaan er wel komen.”
In een aantal landen is het de overheid die BIM oplegt om een nauwere samenwerking af te dwingen tussen architect en aannemer, al vroeg in het bouwproces. In België rust de aansprakelijkheid van een bouwproject bij de architect, waardoor die druk voelt om zijn terrein te bewaken of zelfs af te schermen. “Die verantwoordelijkheid moet meer gedeeld worden”, vindt Didier. Het bouwteam is daarom een cruciaal begrip in het BIM-model. BIM brengt mensen samen van in het begin, waardoor dus ook de verantwoordelijkheden én belangen dichter bij elkaar komen te liggen.
Beknot BIM de creatieve vrijheid van een architect?
“In principe niet”, legt Didier uit, “omdat ik mijn conceptuele ontwerpen niet in BIM maak. Dat is een latere fase. Je moet weten: er kruipt stelselmatig een massa aan data en codes in zo'n BIM-model. Dat is uiteraard praktisch, maar nog niet in de ontwerpfase. Dan moet een concept vooral tot de verbeelding spreken.” “Anderzijds”, vult Didier geamuseerd aan, “zonder BIM had mijn staalontwerp met scheve hoeken of mijn houtconstructie waarin geen enkele balk dezelfde snede heeft voor heel wat gevloek gezorgd op de werf. Nu kon alles perfect vooraf uitgetekend en voorbereid worden. BIM weegt dus nogal zwaar op de ontwerpfase, maar op het einde van de rit verruimt het ook wel de technische realisatiemogelijkheden van je ideeën. En dat is zalig.”